Emlékeznek még a Kádár-korszak népnevelő plakátjaira? „Tisztaság fél egészség.” „Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!” „Mosdunk, fürdünk, fogat mosunk…” Ezek a suta kis rigmusok generációknak égették tudatába a személyi higiéné megteremtésének mindennapos gyakorlatát. A szájápolás jelentőségét mi sem mutatta jobban, mint hogy a fogkefe az 1969-ben startolt Apollo 11 fedélzetén a Holdra is eljutott. Az egyszerű piperecikk aranyból öntött, címeres változatát már Napóleon is használta, ám még századokig nem vált tömegigénnyé. Hogy a tisztálkodás nélkülözhetetlenné vált tárgykultúrája és színterei napjainkra milyen sokat változtak, arra az első fürdőszobát megálmodó 18. századi francia építész biztosan nem gondolt.

A Múlt-kor rendhagyó "szappan-operájában" többek között fény derül egy 18. századi alien kilétére is. Én majdnem bedobtam tőle a törölközőt. :)

 

 

Címkék: A Múlt-kor MOSDÓTÁLTÓL ZOMÁNCKÁDIG

A bejegyzés trackback címe:

https://szeszilvi.blog.hu/api/trackback/id/tr235487345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása